Chipsy z kiełbasy żywieckiej suchej z dipem
SKŁAD DRUŻYNY:
kiełbasa żywiecka sucha
jogurt
1 ząbek czosnku
posiekana natka pietruszki
sól, pieprz
majonez
TAKTYKA:
1. Kiełbasę żywiecką kroimy w cienkie plasterki.
2. Na dużym talerzu rozkładamy dwie warstwy ręcznika papierowego, następnie układamy plastry kiełbasy żywieckiej, kolejne przykrywamy dwiema warstwami ręcznika papierowego, a talerz wstawiamy do kuchenki mikrofalowej.
3. Włączamy kuchenkę mikrofalową na 2-3 minuty na najwyższą moc.
4. Opieczone chipsy przekładamy na suchy talerz lub do miseczki i serwujemy z dipem czosnkowo-jogurtowym.
Dip: do 1/2 jogurtu greckiego dodajemy 2 łyżki majonezu, przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku, posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
Chipsy z kiełbasy żywieckiej suchej z dipem
SKŁAD DRUŻYNY:
kiełbasa żywiecka sucha
jogurt
1 ząbek czosnku
posiekana natka pietruszki
sól, pieprz
majonez
TAKTYKA:
1. Kiełbasę żywiecką kroimy w cienkie plasterki.
2. Na dużym talerzu rozkładamy dwie warstwy ręcznika papierowego, następnie układamy plastry kiełbasy żywieckiej, kolejne przykrywamy dwiema warstwami ręcznika papierowego, a talerz wstawiamy do kuchenki mikrofalowej.
3. Włączamy kuchenkę mikrofalową na 2-3 minuty na najwyższą moc.
4. Opieczone chipsy przekładamy na suchy talerz lub do miseczki i serwujemy z dipem czosnkowo-jogurtowym.
Dip: do 1/2 jogurtu greckiego dodajemy 2 łyżki majonezu, przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku, posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
Roladki z szynki z serem białym
SKŁAD DRUŻYNY:
szynka szefa
1/2 kostki twarogu
5 suszonych pomidorów
1 szczypiorek
majonez
sól, pieprz
TAKTYKA:
1. Twaróg rozdrabniamy z dwiema łyżkami majonezu.
2. Dodajemy drobno pokrojone wcześniej suszone pomidory i szczypiorek, całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
3. Folię spożywczą rozkładamy na blacie.
4. Z jednej strony każdego plasterka odcinamy ciemne brzegi szynki.
5. Kładziemy plasterki szynki, tak aby nieodcięte brzegi plastrów znajdowały się w środku.
6. Nakładamy twarożek.
7. Za pomocą folii spożywczej zawijamy roladę.
8. Wstawiamy do schłodzenia na 60 minut.
9. Aby roladki mogły stać, całą roladę kroimy na przemian: raz prosto, raz pod kątem.
Roladki z szynki z serem białym
SKŁAD DRUŻYNY:
szynka szefa
1/2 kostki twarogu
5 suszonych pomidorów
1 szczypiorek
majonez
sól, pieprz
TAKTYKA:
1. Twaróg rozdrabniamy z dwiema łyżkami majonezu.
2. Dodajemy drobno pokrojone wcześniej suszone pomidory i szczypiorek, całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
3. Folię spożywczą rozkładamy na blacie.
4. Z jednej strony każdego plasterka odcinamy ciemne brzegi szynki.
5. Kładziemy plasterki szynki, tak aby nieodcięte brzegi plastrów znajdowały się w środku.
6. Nakładamy twarożek.
7. Za pomocą folii spożywczej zawijamy roladę.
8. Wstawiamy do schłodzenia na 60 minut.
9. Aby roladki mogły stać, całą roladę kroimy na przemian: raz prosto, raz pod kątem.
Grillowane ślimaczki z tortilli z salami
SKŁAD DRUŻYNY:
plasterki salami z papryką
ser camembert lub ser żółty
sałata
papryka czerwona
czerwona cebula
tortilla
majonez
ketchup
TAKTYKA:
1. Tortillę smarujemy majonezem i ketchupem.
2. Na tortilli układamy sałatę, plasterki salami, plasterki sera, pokrojoną w talarki czerwonej papryki i sera camembert.
3. Całość zawijamy w rulon, następnie kroimy w 5-centymetrowe kawałki.
4. Powstałe części rolady grillujemy, aż do rozpuszczenia sera, jednocześnie przewracając, aby nie przypalić.
Grillowane ślimaczki z tortilli z salami
SKŁAD DRUŻYNY:
plasterki salami z papryką
ser camembert lub ser żółty
sałata
papryka czerwona
czerwona cebula
tortilla
majonez
ketchup
TAKTYKA:
1. Tortillę smarujemy majonezem i ketchupem.
2. Na tortilli układamy sałatę, plasterki salami, plasterki sera, pokrojoną w talarki czerwonej papryki i sera camembert.
3. Całość zawijamy w rulon, następnie kroimy w 5-centymetrowe kawałki.
4. Powstałe części rolady grillujemy, aż do rozpuszczenia sera, jednocześnie przewracając, aby nie przypalić.
Roladki z szynki z beczki z serkiem czosnkowym
SKŁAD DRUŻYNY:
szynka z beczki
ogórek zielony
serek o smaku czosnkowym
TAKTYKA:
1. Ogórka zielonego kroimy obieraczką wzdłuż w cieniutkie paski.
2. Plastry szynki z beczki smarujemy serkiem czosnkowym.
3. Na cienkim plastrze ogórka rozkładamy posmarowany plaster szynki i zawijamy w rulonik.
4. Każdy z ruloników przystrajamy natką pietruszki.
Roladki z szynki z beczki z serkiem czosnkowym
SKŁAD DRUŻYNY:
szynka z beczki
ogórek zielony
serek o smaku czosnkowym
TAKTYKA:
1. Ogórka zielonego kroimy obieraczką wzdłuż w cieniutkie paski.
2. Plastry szynki z beczki smarujemy serkiem czosnkowym.
3. Na cienkim plastrze ogórka rozkładamy posmarowany plaster szynki i zawijamy w rulonik.
4. Każdy z ruloników przystrajamy natką pietruszki.
Mini-przekąski na krakersach
SKŁAD DRUŻYNY:
szynka soczysta z beczki
krakersy
mozzarella
pomidory
ketchup
bazylia, oregano
pieprz
TAKTYKA:
1. Na krakersach rozsmarowujemy niewielką ilość ketchupu.
2. Następnie nakładamy niewielki plasterek szynki, plasterek mozzarelli oraz plasterek pomidora.
3. Całość posypujemy bazylią, oregano oraz pieprzem.
4. Krakersy wykładamy na blachy wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy do 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, tak aby krakersiki delikatnie się przyrumieniły.
Mini-przekąski na krakersach
SKŁAD DRUŻYNY:
szynka soczysta z beczki
krakersy
mozzarella
pomidory
ketchup
bazylia, oregano
pieprz
TAKTYKA:
1. Na krakersach rozsmarowujemy niewielką ilość ketchupu.
2. Następnie nakładamy niewielki plasterek szynki, plasterek mozzarelli oraz plasterek pomidora.
3. Całość posypujemy bazylią, oregano oraz pieprzem.
4. Krakersy wykładamy na blachy wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy do 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, tak aby krakersiki delikatnie się przyrumieniły.
Tatar z kiełbasy Dobropolskiej z grzankami
SKŁAD DRUŻYNY:
15 dkg kiełbasy Dobropolskiej
1 cebula
2 jajka
koncentrat pomidorowy
1 łyżka masła
sól, pieprz
bagietka
oliwa z oliwek
czosnek
TAKTYKA:
1. Kiełbasę mielimy w maszynce do mięsa.
2. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz ugotowane na twardo jajka, wcześniej pokrojone w kostkę.
3. Dorzucamy 1 łyżkę masła i 5 łyżek koncentratu pomidorowego.
4. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
5. Wszystko dokładnie mieszamy, tak aby wszystkie składniki połączyły się w jedną masę.
6. Bagietkę kroimy w kromki pod kątem, następnie wcieramy czosnek, skrapiamy oliwą, pieprzymy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, aż uzyskamy chrupkość pieczywa.
7. Następnie smarujemy kromeczki powstałą pastą.
Tatar z kiełbasy Dobropolskiej z grzankami
SKŁAD DRUŻYNY:
15 dkg kiełbasy Dobropolskiej
1 cebula
2 jajka
koncentrat pomidorowy
1 łyżka masła
sól, pieprz
bagietka
oliwa z oliwek
czosnek
TAKTYKA:
1. Kiełbasę mielimy w maszynce do mięsa.
2. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz ugotowane na twardo jajka, wcześniej pokrojone w kostkę.
3. Dorzucamy 1 łyżkę masła i 5 łyżek koncentratu pomidorowego.
4. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
5. Wszystko dokładnie mieszamy, tak aby wszystkie składniki połączyły się w jedną masę.
6. Bagietkę kroimy w kromki pod kątem, następnie wcieramy czosnek, skrapiamy oliwą, pieprzymy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, aż uzyskamy chrupkość pieczywa.
7. Następnie smarujemy kromeczki powstałą pastą.
Muffinki z kiełbasą Dobropolską i pieczarkami
SKŁAD DRUŻYNY:
składniki suche:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
pół łyżeczki soli
składniki mokre:
1 jajko (roztrzepane)
1 i 1/4 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
dodatki:
150 g kiełbasy Dobropolskiej pokrojonej w kostkę
1/2 papryki pokrojonej w kostkę
250 g pieczarek
ser gouda pokrojony w kostkę
TAKTYKA:
1. Na suchej patelni odparowujemy pokrojone w kostkę pieczarki i je solimy.
2. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę kiełbasę Dobropolską i czerwoną paprykę.
3. W jednej misce dokładnie mieszamy składniki suche, a w drugiej mokre.
4. Do suchych składników powoli dodajemy mokre i wszystko dokładnie mieszamy.
5. Następnie do ciasta dodajemy wcześniej podsmażone dodatki (za wyjątkiem sera, którego nie smażymy i dodajemy na końcu) i delikatnie mieszamy.
6. Powstałą masę wlewamy do formy wypełnionej papilotkami do muffinek, dodajemy po dwa małe kosteczki sera żółtego gouda, górę dekorujemy talarkami kiełbasy Dobropolskiej.
7. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Muffinki z kiełbasą Dobropolską i pieczarkami
SKŁAD DRUŻYNY:
składniki suche:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
pół łyżeczki soli
składniki mokre:
1 jajko (roztrzepane)
1 i 1/4 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
dodatki:
150 g kiełbasy Dobropolskiej pokrojonej w kostkę
1/2 papryki pokrojonej w kostkę
250 g pieczarek
ser gouda pokrojony w kostkę
TAKTYKA:
1. Na suchej patelni odparowujemy pokrojone w kostkę pieczarki i je solimy.
2. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę kiełbasę Dobropolską i czerwoną paprykę.
3. W jednej misce dokładnie mieszamy składniki suche, a w drugiej mokre.
4. Do suchych składników powoli dodajemy mokre i wszystko dokładnie mieszamy.
5. Następnie do ciasta dodajemy wcześniej podsmażone dodatki (za wyjątkiem sera, którego nie smażymy i dodajemy na końcu) i delikatnie mieszamy.
6. Powstałą masę wlewamy do formy wypełnionej papilotkami do muffinek, dodajemy po dwa małe kosteczki sera żółtego gouda, górę dekorujemy talarkami kiełbasy Dobropolskiej.
7. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Kanapki – koreczki
SKŁAD DRUŻYNY:
szynka z beczki
camembert
pumpernikiel
masło
natka pietruszki
pomidorki koktajlowe
TAKTYKA:
1. Pumpernikiel smarujemy masłem.
2. Kładziemy mały plasterek szynki z beczki.
3. Na szynkę kładziemy plasterek sera camembert oraz pomidorka koktajlowego.
4. Spinamy całość w zgrabną kanapeczkę.
Kanapki – koreczki
SKŁAD DRUŻYNY:
szynka z beczki
camembert
pumpernikiel
masło
natka pietruszki
pomidorki koktajlowe
TAKTYKA:
1. Pumpernikiel smarujemy masłem.
2. Kładziemy mały plasterek szynki z beczki.
3. Na szynkę kładziemy plasterek sera camembert oraz pomidorka koktajlowego.
4. Spinamy całość w zgrabną kanapeczkę.
Śliwka w boczku w glazurze z miodu
SKŁAD DRUŻYNY:
boczek z wędzarni
suszone śliwki
orzechy włoskie
miód
TAKTYKA:
1. Boczek kroimy w cienkie plasterki.
2. Następnie nadziewamy śliwki małymi kawałkami orzecha włoskiego.
3. Śliwki zawijamy w boczek i przebijamy wykałaczką.
4. Całość smarujemy płynnym miodem.
5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni Celsjusza na papierze do pieczenia, aż do zarumienienia boczku (ok. 15 minut).
Śliwka w boczku w glazurze z miodu
SKŁAD DRUŻYNY:
boczek z wędzarni
suszone śliwki
orzechy włoskie
miód
TAKTYKA:
1. Boczek kroimy w cienkie plasterki.
2. Następnie nadziewamy śliwki małymi kawałkami orzecha włoskiego.
3. Śliwki zawijamy w boczek i przebijamy wykałaczką.
4. Całość smarujemy płynnym miodem.
5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni Celsjusza na papierze do pieczenia, aż do zarumienienia boczku (ok. 15 minut).
Sałatka szwajcarska z parówką jogurtową
SKŁAD DRUŻYNY:
parówki jogurtowe
ogórki konserwowe
ser ementaler w kawałku
oliwa
sól i pieprz
TAKTYKA:
1. Parówki jogurtowe, ser oraz ogórek kroimy w paseczki.
2. Całość polewamy oliwą, doprawiamy solą oraz pieprzem i delikatnie mieszamy.
Sałatka szwajcarska z parówką jogurtową
SKŁAD DRUŻYNY:
parówki jogurtowe
ogórki konserwowe
ser ementaler w kawałku
oliwa
sól i pieprz
TAKTYKA:
1. Parówki jogurtowe, ser oraz ogórek kroimy w paseczki.
2. Całość polewamy oliwą, doprawiamy solą oraz pieprzem i delikatnie mieszamy.
Grillowane tosty z szynką z beczki i suszonymi pomidorami
SKŁAD DRUŻYNY:
szynka z beczki
suszone pomidory
czarne oliwki
ser żółty
sałata
czerwona papryka
sos tatarski
TAKTYKA:
1. Chleb tostowy smarujemy sosem tatarskim.
2. Układamy kolejno: sałatę, plaster szynki z beczki, suszone pomidory, talarki czarnych oliwek, ser żółty, paski czerwonej papryki.
3. Całość grillujemy, najlepiej w tosterze z grillem, ok. 2-3 minuty.
4. Podajemy z sosem tatarskim.
Grillowane tosty z szynką z beczki i suszonymi pomidorami
SKŁAD DRUŻYNY:
szynka z beczki
suszone pomidory
czarne oliwki
ser żółty
sałata
czerwona papryka
sos tatarski
TAKTYKA:
1. Chleb tostowy smarujemy sosem tatarskim.
2. Układamy kolejno: sałatę, plaster szynki z beczki, suszone pomidory, talarki czarnych oliwek, ser żółty, paski czerwonej papryki.
3. Całość grillujemy, najlepiej w tosterze z grillem, ok. 2-3 minuty.
4. Podajemy z sosem tatarskim.
Paluszki grissini z szynką soczystą i rukolą
SKŁAD DRUŻYNY:
szynka soczysta z beczki
paluszki grissini
rukola
TAKTYKA:
1. Na górę paluszka grissini kładziemy po dwa listki rukoli.
2. Owijamy górę plastrem szynki.
Paluszki grissini z szynką soczystą i rukolą
SKŁAD DRUŻYNY:
szynka soczysta z beczki
paluszki grissini
rukola
TAKTYKA:
1. Na górę paluszka grissini kładziemy po dwa listki rukoli.
2. Owijamy górę plastrem szynki.
Zapiekanka z boczkiem, kozim serem i pieczarkami
SKŁAD DRUŻYNY:
boczek z beczki JBB
pieczarki
cebula
serek kozi
bagietka
TAKTYKA:
1. Cebulkę pokrój w kostkę, zeszklij na patelni.
2. Następnie obrane i pokrojone w plasterki pieczarki wrzuć do smażącej się cebuli.
3. Całość przypraw solą, pieprzem do smaku i smaż do momentu odparowania wody.
4. Następnie pokrój w plastry boczek.
5. Przekrój bagietkę, na wierzch ułóż kolejno – pieczarki, boczek i skruszony kozi ser.
6. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, aż cała zapiekanka zarumieni się.
Zapiekanka z boczkiem, kozim serem i pieczarkami
SKŁAD DRUŻYNY:
boczek z beczki JBB
pieczarki
cebula
serek kozi
bagietka
TAKTYKA:
1. Cebulkę pokrój w kostkę, zeszklij na patelni.
2. Następnie obrane i pokrojone w plasterki pieczarki wrzuć do smażącej się cebuli.
3. Całość przypraw solą, pieprzem do smaku i smaż do momentu odparowania wody.
4. Następnie pokrój w plastry boczek.
5. Przekrój bagietkę, na wierzch ułóż kolejno – pieczarki, boczek i skruszony kozi ser.
6. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, aż cała zapiekanka zarumieni się.
Pizza na tortilli z szynką z beczki
SKŁAD DRUŻYNY:
plasterki szynki z beczki
żółty ser
mozzarella
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki passaty pomidorowej
świeża bazylia
oliwa z oliwek
rukola
sól, pieprz
Przygotowanie sosu: wymieszać 2 łyżki koncentratu, 3 łyżki passaty, 1 łyżkę oliwy z oliwek, posiekaną bazylię, sól i pieprz do smaku.
TAKTYKA:
1. Na placek tortilli ścieramy żółty ser, przykrywamy go drugim plackiem.
2. Górę smarujemy wcześniej przygotowanym sosem.
3. Następnie układamy plastry mozzarelli, a w środku umieszczamy ruloniki z szynki.
4. Całość pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Pizza na tortilli z szynką z beczki
SKŁAD DRUŻYNY:
plasterki szynki z beczki
żółty ser
mozzarella
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki passaty pomidorowej
świeża bazylia
oliwa z oliwek
rukola
sól, pieprz
Przygotowanie sosu: wymieszać 2 łyżki koncentratu, 3 łyżki passaty, 1 łyżkę oliwy z oliwek, posiekaną bazylię, sól i pieprz do smaku.
TAKTYKA:
1. Na placek tortilli ścieramy żółty ser, przykrywamy go drugim plackiem.
2. Górę smarujemy wcześniej przygotowanym sosem.
3. Następnie układamy plastry mozzarelli, a w środku umieszczamy ruloniki z szynki.
4. Całość pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Szaszłyki z panierowanych parówek i koziego sera
SKŁAD DRUŻYNY:
parówki jogurtowe
jajko
bułka tarta
ser kozi
TAKTYKA:
1. Parówki przekrój na pół.
2. Rozdrobnij jajko, przypraw solą.
3. Parówki obtocz w jajku, a następnie w bułce tartej.
4. Podsmaż na patelni z każdej strony.
5. Nadziej na długie wykałaczki, na przemian z kozim serem.
6. Podawaj na zimno lub na ciepło.
Szaszłyki z panierowanych parówek i koziego sera
SKŁAD DRUŻYNY:
parówki jogurtowe
jajko
bułka tarta
ser kozi
TAKTYKA:
1. Parówki przekrój na pół.
2. Rozdrobnij jajko, przypraw solą.
3. Parówki obtocz w jajku, a następnie w bułce tartej.
4. Podsmaż na patelni z każdej strony.
5. Nadziej na długie wykałaczki, na przemian z kozim serem.
6. Podawaj na zimno lub na ciepło.
Łódki z kiełbasy kminkowej z sałatką warzywną
SKŁAD DRUŻYNY:
kiełbasa kminkowa
kukurydza
papryka czerwona
ogórek konserwowy
szczypiorek
majonez
TAKTYKA:
1. Warzywa kroimy w drobną kostkę, posypujemy szczypiorkiem, następnie mieszamy.
2. Plastry kiełbasy kminkowej smarujemy majonezem.
3. Układamy po łyżce sałatki warzywnej.
4. Następnie plastry spinamy wykałaczkami.
Łódki z kiełbasy kminkowej z sałatką warzywną
SKŁAD DRUŻYNY:
kiełbasa kminkowa
kukurydza
papryka czerwona
ogórek konserwowy
szczypiorek
majonez
TAKTYKA:
1. Warzywa kroimy w drobną kostkę, posypujemy szczypiorkiem, następnie mieszamy.
2. Plastry kiełbasy kminkowej smarujemy majonezem.
3. Układamy po łyżce sałatki warzywnej.
4. Następnie plastry spinamy wykałaczkami.
Kiełbasa zapiekana z serem
SKŁAD DRUŻYNY:
kiełbasa śląska
tarty ser żółty lub tarty ser mozzarella
olej do podsmażenia
TAKTYKA:
1. Kiełbasę kroimy w talarki, następnie podsmażamy na patelni.
2. Zapiekamy z serem w naczyniu w kuchence mikrofalowej.
Kiełbasa zapiekana z serem
SKŁAD DRUŻYNY:
kiełbasa śląska
tarty ser żółty lub tarty ser mozzarella
olej do podsmażenia
TAKTYKA:
1. Kiełbasę kroimy w talarki, następnie podsmażamy na patelni.
2. Zapiekamy z serem w naczyniu w kuchence mikrofalowej.
Koreczki drużynowe
SKŁAD DRUŻYNY:
kabanosy z beczki
pumpernikiel okrągły
sałata
sos koperkowy
sałata
oliwki
pomidorki koktajlowe
TAKTYKA:
1. Pumpernikiel smarujemy sosem tatarskim.
2. Układamy kolejno produkty: pumpernikiel, sałata, 1/2 pomidora koktajlowego, kabanos, oliwkę lub pumpernikiel, sałata, oliwkę, kabanos i cały pomidor koktajlowy.
Koreczki drużynowe
SKŁAD DRUŻYNY:
kabanosy z beczki
pumpernikiel okrągły
sałata
sos koperkowy
sałata
oliwki
pomidorki koktajlowe
TAKTYKA:
1. Pumpernikiel smarujemy sosem tatarskim.
2. Układamy kolejno produkty: pumpernikiel, sałata, 1/2 pomidora koktajlowego, kabanos, oliwkę lub pumpernikiel, sałata, oliwkę, kabanos i cały pomidor koktajlowy.
Krakersy z pastą z kabanosa z beczki
SKŁAD DRUŻYNY:
150 g kabanosów z beczki
krakersy
1/2 pomidora
1/2 czerwonej papryki
1/2 cebuli
3 łyżki majonezu
pieprz, sól do smaku
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
TAKTYKA:
1. Kabanosy miksujemy w malakserze.
2. Dokładamy drobno posiekane warzywa.
3. Całość miksujemy do rozdrobnienia.
4. Na koniec dodajemy 3 łyżki majonezu, aby uzyskać konsystencję pasty.
5. Doprawiamy pieprzem i solą oraz czerwoną słodką papryką.
6. Powstałą pastę nakładamy na krakersy.
Krakersy z pastą z kabanosa z beczki
SKŁAD DRUŻYNY:
150 g kabanosów z beczki
krakersy
1/2 pomidora
1/2 czerwonej papryki
1/2 cebuli
3 łyżki majonezu
pieprz, sól do smaku
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
TAKTYKA:
1. Kabanosy miksujemy w malakserze.
2. Dokładamy drobno posiekane warzywa.
3. Całość miksujemy do rozdrobnienia.
4. Na koniec dodajemy 3 łyżki majonezu, aby uzyskać konsystencję pasty.
5. Doprawiamy pieprzem i solą oraz czerwoną słodką papryką.
6. Powstałą pastę nakładamy na krakersy.
Pierożki z kabanosem
SKŁAD DRUŻYNY:
kabanosy z beczki
ciasto francuskie
suszone pomidory
ser feta
jajko
sos tatarski lub inny ulubiony, np. czosnkowy
TAKTYKA:
1. Kabanosy kroimy na kawałki ok. 2-3 cm.
2. Suszone pomidory kroimy na pół.
3. Rozkładamy ciasto francuskie, kroimy na 12 równych kwadratów.
4. Na każdy kwadrat nakładamy łyżeczkę sera fety, 2 połówki suszonego pomidora i 2 kawałki pokrojonego kabanosa.
5. Każdy kwadrat zlepiamy w trójkąt, brzegi dociskamy widelcem.
6. Pierożki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy je roztrzepanym jajkiem.
7. Wstawiamy na ok. 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, aż pierożki się przyrumienią.
Pierożki z kabanosem
SKŁAD DRUŻYNY:
kabanosy z beczki
ciasto francuskie
suszone pomidory
ser feta
jajko
sos tatarski lub inny ulubiony, np. czosnkowy
TAKTYKA:
1. Kabanosy kroimy na kawałki ok. 2-3 cm.
2. Suszone pomidory kroimy na pół.
3. Rozkładamy ciasto francuskie, kroimy na 12 równych kwadratów.
4. Na każdy kwadrat nakładamy łyżeczkę sera fety, 2 połówki suszonego pomidora i 2 kawałki pokrojonego kabanosa.
5. Każdy kwadrat zlepiamy w trójkąt, brzegi dociskamy widelcem.
6. Pierożki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy je roztrzepanym jajkiem.
7. Wstawiamy na ok. 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, aż pierożki się przyrumienią.
Stożek z tortilli z polędwicą sopocką i dodatkami
SKŁAD DRUŻYNY:
polędwica sopocka
tortilla
sałata
papryka czerwona
ser camembert
majonez
TAKTYKA:
1. Tortillę smarujemy majonezem.
2. Następnie kładziemy sałatę, ser camembert, plasterki polędwicy sopockiej i papryki pokrojonej w paseczki.
3. Tortillę zawijamy w ciasny rulon.
4. Całość kroimy na kawałki pod skosem.
Stożek z tortilli z polędwicą sopocką i dodatkami
SKŁAD DRUŻYNY:
polędwica sopocka
tortilla
sałata
papryka czerwona
ser camembert
majonez
TAKTYKA:
1. Tortillę smarujemy majonezem.
2. Następnie kładziemy sałatę, ser camembert, plasterki polędwicy sopockiej i papryki pokrojonej w paseczki.
3. Tortillę zawijamy w ciasny rulon.
4. Całość kroimy na kawałki pod skosem.
Grillowany camembert w koszulce z połeci z Łysych i z żurawiną
SKŁAD DRUŻYNY:
połeć z Łysych
camembert
TAKTYKA:
1. Camembert owijamy plastrami połeci z Łysych.
2. Całość grillujemy do uzyskania pasków na szynce.
3. Podajemy z żurawiną.
Grillowany camembert w koszulce z połeci z Łysych i z żurawiną
SKŁAD DRUŻYNY:
połeć z Łysych
camembert
TAKTYKA:
1. Camembert owijamy plastrami połeci z Łysych.
2. Całość grillujemy do uzyskania pasków na szynce.
3. Podajemy z żurawiną.
Chipsy z kiełbasy żywieckiej suchej z dipem
SKŁAD DRUŻYNY:
kiełbasa żywiecka sucha
jogurt
1 ząbek czosnku
posiekana natka pietruszki
sól, pieprz
majonez
TAKTYKA:
1. Kiełbasę żywiecką kroimy w cienkie plasterki.
2. Na dużym talerzu rozkładamy dwie warstwy ręcznika papierowego, następnie układamy plastry kiełbasy żywieckiej, kolejne przykrywamy dwiema warstwami ręcznika papierowego, a talerz wstawiamy do kuchenki mikrofalowej.
3. Włączamy kuchenkę mikrofalową na 2-3 minuty na najwyższą moc.
4. Opieczone chipsy przekładamy na suchy talerz lub do miseczki i serwujemy z dipem czosnkowo-jogurtowym.
Dip: do 1/2 jogurtu greckiego dodajemy 2 łyżki majonezu, przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku, posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
Chipsy z kiełbasy żywieckiej suchej z dipem
SKŁAD DRUŻYNY:
kiełbasa żywiecka sucha
jogurt
1 ząbek czosnku
posiekana natka pietruszki
sól, pieprz
majonez
TAKTYKA:
1. Kiełbasę żywiecką kroimy w cienkie plasterki.
2. Na dużym talerzu rozkładamy dwie warstwy ręcznika papierowego, następnie układamy plastry kiełbasy żywieckiej, kolejne przykrywamy dwiema warstwami ręcznika papierowego, a talerz wstawiamy do kuchenki mikrofalowej.
3. Włączamy kuchenkę mikrofalową na 2-3 minuty na najwyższą moc.
4. Opieczone chipsy przekładamy na suchy talerz lub do miseczki i serwujemy z dipem czosnkowo-jogurtowym.
Dip: do 1/2 jogurtu greckiego dodajemy 2 łyżki majonezu, przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku, posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
Przekąska z ciasta francuskiego z plastrami kiełbasy Dobropolskiej
SKŁAD DRUŻYNY:
kiełbasa Dobropolska
ciasto francuskie
pesto z suszonych pomidorów
ser cheddar
TAKTYKA:
1. Ciasto francuskie smarujemy pesto z suszonych pomidorów.
2. Następnie kroimy ciasto francuskie na kwadraty ok. 5 cm.
3. Układamy ser, a następnie talarki z kiełbasy Dobropolskiej na ciasto francuskie.
4. Pieczemy na blasze z papierem do pieczenia ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza.
Przekąska z ciasta francuskiego z plastrami kiełbasy Dobropolskiej
SKŁAD DRUŻYNY:
kiełbasa Dobropolska
ciasto francuskie
pesto z suszonych pomidorów
ser cheddar
TAKTYKA:
1. Ciasto francuskie smarujemy pesto z suszonych pomidorów.
2. Następnie kroimy ciasto francuskie na kwadraty ok. 5 cm.
3. Układamy ser, a następnie talarki z kiełbasy Dobropolskiej na ciasto francuskie.
4. Pieczemy na blasze z papierem do pieczenia ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza.
Kabanosy z beczki zawijane w ciasto francuskie
SKŁAD DRUŻYNY:
kabanosy z beczki
ciasto francuskie
1 jajko
1 jogurt grecki
3 łyżki musztardy
3 łyżki miodu
sól i pieprz do smaku
TAKTYKA:
1. Ciasto francuskie rozkładamy na blacie kuchennym i kroimy je po długim boku w 4 długie paski.
2. Na każdy pasek kładziemy kabanosa i zawijamy, zlepiając brzegi.
3. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i przekładamy na wyłożoną papierem blachę.
5. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni, aż ciasto przyrumieni się
Dip: 1 jogurt, 3 łyżki musztardy i 3 łyżki miodu łączymy ze sobą oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Kabanosy z beczki zawijane w ciasto francuskie
SKŁAD DRUŻYNY:
kabanosy z beczki
ciasto francuskie
1 jajko
1 jogurt grecki
3 łyżki musztardy
3 łyżki miodu
sól i pieprz do smaku
TAKTYKA:
1. Ciasto francuskie rozkładamy na blacie kuchennym i kroimy je po długim boku w 4 długie paski.
2. Na każdy pasek kładziemy kabanosa i zawijamy, zlepiając brzegi.
3. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i przekładamy na wyłożoną papierem blachę.
5. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni, aż ciasto przyrumieni się
Dip: 1 jogurt, 3 łyżki musztardy i 3 łyżki miodu łączymy ze sobą oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
1. Serwis kuchniakibica.pl nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu kuchniakibica.pl z siedzibą pod adresem:
Zakład Przetwórstwa Mięsnego „JBB”
Import-Eksport J. Bałdyga
ul. Kościelna 25
07-437 Łyse
4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
5. W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne” (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.
6. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
7. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
8. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
9. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
10. Więcej informacji na temat plików cookies dostępnych jest w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.
11. Preferencje dotyczące plików cookies można zmienić w ustawieniach przeglądarki: